FB TW IG
d

Biologische wijnen

Biologische, natuurlijke wijnen zonder toegevoegde sulfieten

Als het om wijn gaat, zijn er verschillende soorten waaruit je kunt kiezen. Drie populaire categorieën zijn biologisch, natuurlijk en zonder toegevoegde sulfieten. Hoewel deze termen misschien op elkaar lijken, zijn er duidelijke verschillen.

Biologische wijnen

Biologische wijnen worden gemaakt van druiven die geteeld zijn zonder gebruik van pesticiden, herbiciden of chemische meststoffen. Om biologisch gecertificeerd te worden, moeten wijnproducenten strikte richtlijnen volgen die zijn opgesteld door de overheidsinstantie die de biologische landbouw in hun land reguleert. Deze richtlijnen omvatten het gebruik van alleen natuurlijke en organische materialen in de wijngaard en wijnmakerij, en het vermijden van het gebruik van synthetische chemicaliën en additieven.

Biologische wijnen zijn niet alleen beter voor het milieu, ze worden ook beschouwd als gezonder voor de consument. Omdat ze zonder synthetische chemicaliën worden gemaakt, bevatten ze minder schadelijke stoffen en zijn ze beter voor mensen met allergieën of gevoeligheden.

Natuurlijke wijnen

Natuurwijnen”, ook bekend als “naakte” wijnen, worden gemaakt met minimale tussenkomst in het wijnbereidingsproces. Dit betekent dat de wijnmaker de druiven op natuurlijke wijze laat gisten, zonder toevoeging van chemicaliën, additieven of kunstmatige gist. Als gevolg hiervan worden natuurlijke wijnen vaak omschreven als wijnen met een meer ‘pure’ of authentieke smaak, omdat ze een directe weerspiegeling zijn van het terroir en het klimaat waarin de druiven zijn verbouwd.

Gewone wijnen worden meestal ook gemaakt zonder toevoeging van sulfieten, die vaak worden gebruikt als bewaarmiddel in wijn. Aangezien sulfieten bij sommige mensen allergische reacties kunnen veroorzaken, zijn natuurlijke wijnen een populaire keuze voor mensen die er gevoelig voor zijn.

Wijnen zonder toegevoegde sulfieten

Zoals de naam al zegt, worden wijnen zonder toegevoegde sulfieten gemaakt zonder toevoeging van sulfieten. Sulfieten zijn een conserveermiddel dat vaak in wijn wordt gebruikt om oxidatie en bacteriegroei te voorkomen. Hoewel sulfieten van nature aanwezig zijn in wijn, voegen wijnproducenten vaak extra sulfieten toe tijdens het wijnmaakproces om ervoor te zorgen dat de wijn fris en stabiel blijft.

Sulfietvrije wijnen zijn een populaire keuze voor mensen die allergisch of gevoelig zijn voor sulfieten, maar ook voor mensen die de voorkeur geven aan een meer natuurlijke of ‘pure’ smaak van hun wijn. Het is echter wel belangrijk om te weten dat sulfietvrije wijnen korter houdbaar zijn dan wijnen met sulfiet en dat ze sneller na het bottelen geconsumeerd moeten worden.

Kortom, er is voor ieder wat wils en je vindt altijd de juiste wijn voor jou bij Be Wine.